Hijaluronski fileri

Postizanje lepšeg volumena, simetrije, veće jedrine, senzualnosti

Blago podizanje vrha nosa ili korekcija profila

Hijaluronski fileri

Aplikacija hijaluronskih filera spada u najzastupljenije procedure poslednjih godina, a zahvaljujući njihovim rezultatima interesovanje nimalo ne jenjava, već samo raste.

Razloga za to je mnogo ali neki od najvažnijih su: njihova široka primena za različite indikacije, bezbednost u rukama pravih stručnjaka i prirodni rezultati.

Za šta se sve mogu koristiti hijaluronski fileri?

Hijaluronski fileri se mogu koristiti za:

  1. Prevenciju pojave znakova starenja davanjem podrške i volumena na ključnim tačkama kako bi se sprečili znakovi starenja koji se pojavljuju usled resorpcije koštane strukture i dobokog masnog tkiva
  2. Za korekciju znakova starenja i vraćanje volumena i konture licu, dodavanjem volumena u ključnim tačkama gde on najpre nestaje i zbog čega dolazi do “pada” lica
  3. Za korekciju asimetrija ili dodavanje volumena u cilju poboljšanja kontura lica i usana – radi postizanja senzualnijeg, ženstvenijeg i lepšeg izgled.

Za koga su namenjeni hijaluronski fileri?

Hijaluronski fileri su namenjeni za sve one koji žele preventivno da deluju na pojavu znakova starenja ili da koriguju one već nastale uz zadržavanje prirodnog izgleda lica. Idealni su i za korekcije volumena usana, ali i korekciju i naglašavanje kontura lica ili ublažavanje i rešavanje asimetrija.

Pacijenti su i žene i muškarci iako su dame malo redovnije i zbog većeg broja korekcija koje su za njih odgovarajuće.

Na kojim se sve regijama primenjuju hijaluronski fileri i koja je količina optimalna?

kolicina hijaluron gela

Hijaluronski fileri se mogu primenjivati na gotovo čitavom licu, a količina zavisi od individualnih potreba svakog lica i osobe. 

Radi lakše ilustracije i razumevanja kolikog je volumena zapravo određena količina filera koju ćemo mi navesti kao optimum po regiji, možete videti kako ista količina gela izgleda u kašičici.

1. Podočnjaci –

za koje se koristi najređi i najfiniji hijaluronski filer kako bi se popunila brazda koja je kod nekih osoba urođena, a kod većine nastala procesom starenja, a ovom korekcijom se utiče i na manju vidljivost podočnjaka.

Tu ćete brazdu prepoznati najčešće po umornom izgledu koji primećujete na sebi, a ona se još više izražava pri pogledu na gore.

Ova korekcija se naziva i korekcijom “tear trough” deformiteta, odnosno korekcijom brazde suznog kanala.

U praksi se uvek koristi do 1ml filera za korekciju samog podočnjaka, a ukoliko je potrebno za pun efekat se radi i korekcija središnjeg dela lica – davanjem volumena u predelu jagodica kako bi se dala podrška.

Ukoliko je potrebno vratiti volumen tom delu lica, to iziskuje dodatnu količinu filera zavisno od potreba i deficit volumena (pogledajte sekciju jagodica).

2. Temporalna regija – slepoočnice –

Deo o kom se do skoro nije ni previše pričalo, dok se nije ustanovilo koliko je zapravo podložan vidljivim znakovima starenja zbog gubitka volumena u tom predelu.

Iako je nekim ljudima prosto urođen taj oblik lica, kod većine nastaje procesom starenja i nekada dame nesvesno taj deo pokrivaju kosom i šiškama.

Može dati umorniji, stariji i ne tako harmoničan izgled lica i zato je korekcija, iako suptilna i drugima neprimetna na prvi pogled, i više nego delotvorna.

Ovom korekcijom postiže se i blago otvaranje i podizanje kapaka i otvoreniji pogled.

Uobičajena količina je 1-2ml zavisno od potreba samog lica, iako postoje određeni slučajevi kod kojih je deficit izraženiji te se rešava iz više etapa – više ponovljenih korekcija tokom određenom perioda.

3. Korekcija jagodica –

Poznata i kao “supermodel look” je sjajna korekcija i kao prevencija starenja jer se dodavanjem blagog volumena u predelu jagodica daje podrška licu i usporavaju se znaci starenja i pada volumena lica – nazolabijalne brazed i spušteniji uglovi usana.

Česta zabluda vezana za ovu korekciju je da će lice nakon nje izgledati sire, dok je istina zapravo da se ovom korekcijom postiže istovremeno jedriji i mršaviji – konturisaniji izgled.

Korekcija jagodica hijluronom je često polazna tačka kod pacijenata kojima smetaju nazolabijalne bore jer one nastaju upravo padom volumena središnjeg dela lica.

Takođe je i idealna korekcija za sve žene koje žele prevenciju starenja jer su jagodice kao najistaknutiji deo lica odlična podrška jedrini i mladalačkom izgledu lica.

Korekcija blagog konturisanja jagodica počinje od 1ml ali zavisi umnogome od samog oblika lica, godina i potreba samog pacijenta.

Kod mlađih pacijenata ovalnog ili duguljastijeg izgleda lica 1 ml aplikovan u pravim tačkama već pravi sjajnu razliku, dok se kod starijih pacijenata ili okruglog lica kojem je potrebno više konture može primeniti i veća količina od 2+ml za postizanje punog efekta.

4. Korekcija usana –

Definitivno najpopularnija procedura kada su u pitanju hijaluronski fileri jer omogućava postizanje lepšeg volumena, simetrije, veće jedrine, senzualnosti, a utiče i na podmlađivanje regije oko usana.

Takođe je jedini u potpunosti bezbedan način za povećanje volumena budući da su svi sintetički materijali u potpunosti zabranjeni zbog rizika i komplikacija koje izazivaju.

Optimalna količina je 1ml i retko se radi više u prvoj korekciji, kako bi se postigao skroz prirodan rezultat. Rezultat je uglavnom takav da se pacijentima opisuje kao nešto što će izgledati lepše i harmoničnije, senzualnije, ali niko neće moći sa sigurnošću da kaže zašto.

Hijaluronski fileri u usnama kada su pravilno aplikovani i kvalitetni izgledaju potpuno prirodno čim splasne inicijalni otok.

Preporuka je krenuti sa 1ml aplikovanim u usne i regiju oko usana, ako postoji potreba, a uvek je moguće dodati još malo volumena što možete učiniti već posle 3 nedelje ukoliko postoji potreba.

5. Korekcija nosa –

Namenjena je za slučajeve u kojima je potrebno blago podizanje vrha nosa ili korekcija profila kod pacijenata koji nemaju dovoljno izražen problem da bi pribegli klasičnoj hirurgiji.

Ova korekcija, iako daje fenomenalne rezultate kada je indikacija prava, nije za svakog pacijenta jer se aplikacijom filera postiže lepša linija nosa ali kod određenog broja pacijenata može i dodatno naglasiti nos u smislu njegove veličine. Zato je potrebno dobro proceniti potrebe i pristup za maksimalne rezultate.

Budući da su korekcije na nosu minimalne, količina filera je uglavnom do 1 ml i potrebno je dobro proceniti šta su razlozi ZA i PROTIV kada se odlučujete za ovu korekciju.

6. Korekcija donje trećine lica –

Ivice vilice i brade je poslednjih par godina postala sve popularnija zahvaljujući popularnim damama kojima je taj deo (prirodno) naglašen, a najčešće svoju primenu ima kod vidljivijih znakova starenja kada se zbog resorpcije kosti ta linija polako izgubi, koža procesom starenja izgubi čvrstinu i pacijenti primeti da lice gubi svoj oblik, postaje četvrtastije, a koža “visi”.

Jedan od razloga za korekciju donje trećine lica čini i korekcija brade – kod osoba kojima ona prirodno nije dovoljno razvijena te utiče na harmoniju crta lica ili čini da se podbradak više primećuje.

Korekcija ove regije uglavnom ide od 2ml filera pa naviše do nekoliko ml – zavisno od potreba samog pacijenta i stepena volumena koji je potrebno nadoknaditi.

7. Fenomenalni “8 point lift” –

Podrazumeva aplikaciju hijaluronskog filera u 8 ključnih tačaka čine se postiže suptilno podizanje i konturisanje lica zahvaljujući potpori koju hijaluron pruža na ključnim tačkama na licu.

Ova procedura kombinuje 2 gustine filera kako bi se obezbedila prirodnost i trajnost efekata, a rezultat je vidljiv odmah, iako se smatra konačnim posle 3 nedelje.

Ukoliko bismo morali da definišemo za koga je idealan – to je za sve pacijente koji žele odličnu prevenciju starenja, rani anti-aging ili suptilnu korekciju prvih znakova starenja.

Količina filera koja je potrebna je od 2ml zavisno od potreba samog lica i efekat je takav da celokuono lice deluje jedrije, podignutije i konturisanije i u potpunosti prirodno.

8. Sve popularnija korekcija je i “7/9 point shape”

Podrazumeva aplikaciju filera u nekoliko ključnih tačaka na spoljnim delovima lica središnjeg i donjeg dela, kako bi se lice dodatno konturisalo, podmladilo i kako bi se sprečili znakovi starenja.

Ovaj pristup uvažava razliku između ženske i muške fizionomije i maksimalno čuva ključne karakteristike lica, dajući prirodne rezultate u estetskom smislu i u mirovanju i pri mimici lica.

U poslednje vreme, kada god se priča o hijaluronskim filerima u svrhu anti-aginga, čujemo FULL FACE APPROACH.

On podrazumeva sagledavanje lica kao celine, iz ugla doktora kao objektivnog posmatrača koji razume efekte procesa i pacijenta kao subjektivnog koji promene na licu doživljava kroz određene emocije koje u njemu izazivaju poput izgleda koju opisuju kao tužan, umoran, ljutit…

Stoga doktori sve češće pribegavaju ozbiljnijem razgovoru i pregledu tokom kog ustanove kojim sve to epitetima i emocijama pacijent opisuje svoje lice jer to najčešće jasno ukazuje na regije koje je potrebno korigovati.

Plan se postavlja na osnovu subjektivnih želja pacijenta i objektivnih potreba koje kreira proces starenja i taj plan podrazumeva sagledavanje lica kao celine, čime se određuje u kojim regijama i na kom nivou je potrebna korekcija.

Upravo to je suština FULL FACE pristupa koji kombinuje podmlađivanje i prevenciju na nivou kosti, dubokog masnog tkiva i kože – kombinujući adekvatnu količinu filera i Botox tretman ukoliko pacijent smatra da su bore, kao jedan od pokazatelja starenja, nešto što bi želeo da ukloni.

FULL FACE APPROACH često podrazumeva aplikaciju veće količine filera u istom aktu i uvažava sve promene koje su već nastale na licu, kao i sve koje bi tek nastale ukoliko se na njih ne deluje preventivno aplikovanjem volumena u ključne tačke.

On podrazumeva i pravljenje godišnjeg plana korekcija kako bi se dobar izgled održavao i samo unapređivao vremenom.

Da li postoje neke restrikcije kada su u pitanju hijaluronski fileri?

Hijauronski fileri se ne aplikuju mlađima od 18 godina, kao ni trudnicama i dojiljima.

Potrebno je naglasiti doktoru ukoliko imate ili ste imali neke bolesti, pijete terapiju ili sumnjate da postoji neki zdravstveni problem i zbog toga nam je popunjavanje upitnika prvi korak.

Hijaluronske filere ne treba raditi u situaciji kada ste prehlađeni ili trenutno pijete neku antibiotsku terapiju.

Potrebno je izbegavati lekove koji utiču na razređivanje krvi (poput aspirina) nekoliko dana pre korekcije.

Kako izgleda postupak aplikacije filera?

Pre same aplikacije hijaluronskih filera, sa doktorkom detaljno razgovarate o vašim željama i potrebama.

Doktor će vam predočiti sve važne informacije kao i mogućnosti same korekcije u pogledu rezultata.

Nakon razgovora i dogovora, sledi čišćenje lica i mazanje anestetik kreme koja stoji 10-15 minuta nakon čega se pristupa samoj proceduri.

Da li je postupak bolan i da li ostaju modrice?

Sam postupak aplikacije hijaluronskih filera nije bolan zahvaljujući anestetik kremi i lidokainu u samom fileru.

Osetićete samo ubod koji pacijenti opisuju kao blagu neprijatnost u nekim osetljivijim delovima poput usana.

Što se modrica tiče, one su uvek moguće koliko god želeli uvek da ih izbegnemo. Često ih uspešno izbegnemo ali kada se dese to nije razlog za strah – spontano prolaze posle par dana i uspešno se kamufliraju šminkom.

Da li aplikacija hijaluronskih filera ima neke neželjene efekte?

Česta briga svih je upravo pojava ozbiljnijih neželjenih efekata koji su uvek u teoriji mogući ali su retki i uspešno se izbegavaju praćenjem svih protokola i korišćenjem kvalitetnih materijala od strane stručnog i sertifikovanog doktora. Ono što se teže izbegava i ne zavisi ni od doktora, ni od vašeg ponašanja je reakcija tela na aplikaciju hijalurona koja može nekad biti takva da se javi pojačan otok u prva 3 dana kao i da se lakše stvaraju modrice.

Takođe je moguć osećaj blagog zatezanja i “pipanja” filera tokom prvih dana ili čak nedelja kod pacijenata koji su skloniji otoku i zato se kaže da je za finalan rezultat potrebno 3 nedelje.

Da li su efekti odmah vidljivi i kako se ponašati nakon korekcije?

Efekti su vidljivi odmah, ali se rezultati smatraju konačnim tek kad otok u potpunosti spadne tokom 3 nedelje od aplikacije filera.

Nakon same korekcije izbegava se sauna i sunčanje u prvih 2 nedelje, kao i naporniji trenizi prvih par dana.

Poželjno je držanje hladnih obloga ukoliko primetite pojačan otok.

Da li postoji neki tretman koji priprema kožu za hijaluronske filere?

Ne postoji nikakav poseban zahtev, ali je efekat uvek lepši na negovanoj i hidriranoj koži.

Svi tretmani koji rade na tome da koža bude čistih pora i dobrog kvaliteta će samo intenzivirati efekat filera i pripremiti kožu da efekat filera bude još bolji. Ti tretmani mogu biit klasični biološki, Glow&Go ili Venus Glow tretmani.

Za pacijente koji žele minimalnu korekciju filerima uz maksimalne rezultate, uvek je preporuka najpre serija Venus Legacy tretmana koji utiču na zatezanje kože i vraćanje jedrine.

Estetske procedure

Možete i da nas nazovete

Zakažite termin

Izaberite uslugu, popunite kontakt formu i pošaljite Vaš upit.

Mi ćemo Vas ubrzo nakon toga kontaktirati.

Izaberite uslugu, popunite kontakt formu i pošaljite Vaš upit. Mi ćemo Vas ubrzo nakon toga kontaktirati.

Naš sajt koristi kolačiće za analitiku i komunikaciju putem email poruka. Bezbednost korisnika nam je od velike važnosti.