Jedan od velikih problema i razloga zašto je estetska medicina ponekad doživljavana negativno i još uvek tabu tema, je činjenica da loše rezultate svi vidimo, a one dobre pacijenti uglavnom kriju i negiraju. Zbog tog razloga veliki broj pacijenata nema pravu sliku ili prave informacije ukoliko se ne pozabavi ozbiljnijim istraživanjem, ili ne pronađe pravog doktora, što neminovno vodi ka lošim rezultatima.

Uglavnom je ovih par stvari razlog za loše rezultate kada je u pitanju bilo koja vrsta korekcije:

  1. Nestručan ili neadekvatan doktor – koji prosto nema odgovarajuće kompetencije i iskustvo, ili sa kojim ne delite isti pogled na estetiku i ne može da odgovori na vaše zahteve. Ova greška se dešava kada se pacijent nije dobro raspitao ili kada želi da napravi značajnu uštedu. Dobro se raspitajte oko lekara kome ćete poveriti svoje lice i telo i uradite to onda kada možete da priuštite stvarno dobrog stručnjaka.
  2. Nepravilno postavljena indikacija za rad – može biti jer vi niste precizno definisali šta vam smeta, pa taj problem ostane aktuelan i nakon korekcije, ili jer doktor nije adekvatno sagledao šta je potrebno za dobar rezultat (ova vrsta loših rezultata se recimo pojavljuje kod žena kojima smetaju nazolabijalne bore – one koje idu od nosa do uglova usana i kada ih doktor uporno koriguje popunjavanjem hijaluronom čime rešava posledicu, a ne uzrok problema koji je u padu tonusa jagodica i obraza, čime se kroz vreme dobija efekat prenaglašenog dela čitave regije oko usana uz zadržavanje prvobitnog problema).
  3. Loši i nekvalitetni materijali i trajni fileri – sami po sebi nose rizik po zdravlje, ali i gotovo izvestan problem posle nekog vremena zbog nepredvidivosti njihovog ponašanja. Bilo da korigujete lice i usne u svrhu ulepšavanja ili podmlađivanja, nemojte pristajati na trajne filere. Oni su samo finansijski pogodniji jer kada jednom investirate novac ne morate ponavljati procedure, ali samo u teoriji, budući da u praksi često kroz vreme daju komplikacije i loše rezulte koje je potrebno naknadno korigovati.
  4. Preterana korekcija – čak i da je urađena stručno, sa dobrom pozicijom, oblikom… nikad ne može izgledati lepo. Prevelike grudi, prenaglašene usne, zamrznuto čelo – ne izazivaju da pomislimo da je sjajan efekat, upravo suprotno. U ovakvim slučajevima manje je uvek više.
  5. Ne pridržavanje preporuka lekara – jer nije sve baš u rukama doktora koji radi, već i pacijenta, jer neke korekcije zahtevaju strogo poštovanje pravila ponašanja u cilju maksimalne bezbednosti i dobrih rezultata. Pridržavajte se svega što vam doktor savetuje kako biste doprineli oporavku i odličnom rezultatu.