Danas smo više nego ikad izloženi stalnom razmišljanju i informacijama o starenju, jer je važnost lepog i negovanog izgleda prešla put od „to je zaista bitno“ do „to je apsolutno neophodno“ u ovo moderno doba. I znate šta? Iako mnogi pričaju da je ta propaganda loša, da se ne treba opterećivati, da je bitno ono suštinsko i iskustva koja smo stekli proticanjem tih godina – ja negde verujem da je istina na sredini, da svako može da odabere šta će od svih informacija i metoda da usvoji, da treba biti svestan prolaznosti vremena i znati zašto nastaju promene i uraditi nešto povodom toga, u skladu sa sopstvenim željama i mogućnostima.

Često me devojke i žene pitaju šta preporučujem protiv starenja, kako ukloniti bore, koju kremu odabrati…pa sam odlučila da iz tog razloga napravim ovaj tekst koji odgovara na neka zanimljiva pitanja, uz savete stručnjaka kojima verujem – posebno mog dr Stojiljkovića, plastičnog hirurga 🙂

  1. Šta ja verujem da pomaže u sprečavanju starenja
  2. Kako izgleda proces starenja – objektivan prikaz
  3. Koje su nam opcije za njegovo sprečavanje ili uklanjanje već nastalih posledica

Paaa, ako ste i vi u potrazi za lepim izgledom koji traje još dugo, dugo, onda nastavite da čitate 🙂

1.Šta verujem da pomaže u sprečavanju (vidljivosti posledica) starenja?

Mnoge starije žene koje izgledaju lepo i sa 75 često navode genetiku kao jedan od razloga. Na prvom mestu verujem da je genetika i tip lica i kože koje imamo nešto što uslovljava koliko će posledice starenja biti vidljive u smislu da narušavaju estetiku. Verovatno veliki broj vas zna i kako sam tip kože može uticati, a kamoli fizionomija lica i zaista, ukoliko vam baka i mama stare tako što dobijaju samo poneku boricu ili sedu – imate jako puno sreće.

Ono što prati genetiku je svakako i stav – ali tu ne mislim na onaj stav „ignorišem godine i ne zanima me“ nego stav pun mladalačkog entuzijazma, volje za životom, konstantan pokret i aktivnost, stalno učenje i istraživanje – jednostavno mladost u srcu koja se oslikava i na fizičkom telu.

I treća, podjednako važna stvar je naša nega spolja i iznutra i pomoć estetske medicine. Iako nije u 100% situacija baš tako, ipak se pokazuje da ljudi koji više vode računa o sebi spolja (negom, masažom, redovnim tretmanima) i iznutra (pravilnom ishranom, treningom, opuštanjem…) izgledaju i osećaju se mlađe. Ipak, pošto nega nije svemoćna i nema te čarobne kremice koja može da utiče na kolagen koji opada iz godine u godinu već posle 20. i čitav proces starenja koji se odvija na mnogo dubljem nivou od onog koji nama smeta (pogledajte ispod kako izgleda proces starenja), na snagu stupa estetska medicina koja, ukoliko se koristi sa merom i na vreme, zaista odlaže vidljivost znakova starenja i čini da dugo izgledamo lepo i negovano.

2.Kako izgleda proces starenja?

Mnoge žene kada im se pomene starenje, odmah pomisle na borice oko očiju ili onu boru na čelu koja je sve dublja i dublja, a istina je da se starenje odvija na svim nivoima, od nivoa kosti do nivoa derma i ove promene nastupaju različitim tempom i u različitim dobima kod različitih osoba:

  1. Resorpcija i remodelovanje kosti – pre svega primetno smanjenje volumena kosti u predelu oko očiju, jagodica, nosnog otvora i donje vilice rezultira padom tonusa i vidljivijim promenama u površnijim delovima tkiva i kože.
  2. Tonus i atrofija mišića – utiče na celokupno labaviji i opušteniji izgled lica, a promene su posebno vidljive u predelu očiju i u predelu oko usana, pojavom vertikalnih borica i pada uglova usana.
  3. Redukcija i redistribucija masti – i to duboke masti koja je zadužena za potporu i tonus lica, a starenjem se istanjuje i spušta praveći promenu u volumenu lica, ono što žene često opisuju kao usahlost obraza, umoran izgled ili brazde. Ova vrsta masti je različita od površinske masti čiji volumen varira zajedno sa kilogramima. U ovom delu je važno pomenuti i vezivno tkivo, koje prožima sve delove od kosti do kože i čija je ključna komponenta kolagen koji postepeno opada već od 20. godine života i time utiče na manju elastičnost i čvrstinu tkiva. Još jedan bitan sastojak mladalačke kože je i hijaluronska kiselina koja prirodno postoji kao glavni sastojak međućelijske komponente i zahvaljujući svojoj sposobnosti vezivanja vode održava jedrinu i hidrataciju koje vremenom opadaju starenjem.
  4. Starenje derma koje se ogleda u stanjivanju i isušivanju kože, vidljivim boricama, porama i ostalim nepravilnostima.

Tek sa ovim uvidom postaje jasnije zašto kreme, ma koliko aktivnih sastojaka imale, ne mogu biti svemoguće jer deluju samo na površinskom nivou, i zato mnogo žena i devojaka pribegava anti-aging procedurama i tretmanima. Iako smo svedoci da je puno žena nekada izgledalo i starilo divno uprkos tome što nisu imale sve ovo na raspolaganju, moramo imati u vidu da im je i način života bio potpuno drugačiji kao i svi spoljni faktori koji utiču i na hormone i na posledične promene.

3.Kakve su nam opcije za usporavanje starenja i brisanje njegovih posledica?

Pored redovne nege i brige o sebi koja se, nekako, u ovo doba i podrazumeva kao deo kulture skoro, na raspolaganju nam stoje različiti tretmani – od masaža, preko aparaturnih načina održavanja tonusa lica kao što su radiotalasi, dubinske ishrane uz mezoterapiju ili regeneracije uz faktore rasta iz krvne plazme – popularni PRP „vampirski tretman“.

Ipak, ako pričamo o ozbiljnijim metodama koje imaju moć da deluju na nivou uzroka problema, a ne posledice, onda su tu nešto malo ozbiljnije a i dalje neinvanzivne metode nehirurškog podmlađivanja. Za njih je godinama vladao trend vraćanja volumena i to u predeo gde se javlja posledica, dok je novi pravac iskusnih lekara nadoknada volumena, tonusa i jedrine na nivou uzroka nastanka problema. Štaviše, najiskusniji među njima često kombinuju raličite tehnike, pristupe i materijale, kreirajući sopstvenu metodu i pristup prilagođen svakom pacijentu individualno. Jedan od takvih stručnjaka, a dostupan u Srbiji 🙂 je moj dr Stojiljković koji je meni ( za sada, dok malo ne budem starija 🙂 ) korigovao usne i koji ima sopstveni sistem podmlađivanja VS system koji kombinuje sve najnovije tehnike i materijale za ovu namenu za koje je inače i edukator.

Kada se na ovaj način sagleda ceo proces starenja i kada da je njegovo usporavanje u našim rukama samo u određenom procentu, a da nam za drugo ipak treba malo pomoći moderne medicine, ostaje da se odabere preparat i procedura u skladu sa potrebama koje se mogu koristiti samostalno ili u kombinaciji za rešenje svakog od navedenih problema sa starenjem. U sledećem tekstu očekuje vas detaljan opis šta od svakog možete očekivati, a do tada pogledajte koju promenu u procesu starenja targetira koja procedura i materijal:

Vraćanje volumena na nivou kosti ili duboke masti i vraćanje jedrine licu – hijaluronski fileri i/ili Ellanse stimulator kolagena

Popravljanje tonusa kože – Silhouette Soft niti i/ili Ellanse stimulator kolagena

Smanjenje mimičnih bora – Botox i/ili hijaluronski fileri u nekim situacijama

Popravljanje površinskog stanja kože, sprečavanje starenja i regeneracija – PRP i Cellular Matrix

Svaka od ovih procedura može se koristiti korektivno (kad su već vidljive promene) ili preventivno ukoliko postoji razlog za tim, jer se sa manjom količinom materijala, pravilno iskorišćenih odlažu vidljive posledice starenja duži vremenski period. Zato je važno odabrati doktora kome verujete i ko će zajedno sa vama pratiti šta vam je kad potrebno. I, ostaje samo ono najvažnije – pronađite doktora koji je stručan, iskusan, koristi registrovane materijale i ima pristup koji vam se dopada jer samo to garantuje vaše zadovoljstvo koje je i svrha svega 🙂