Pre nekoliko dana, šminkerka Sofija Grijak je objavila jedan zanimljiv post o tome šta je potrebno da devojke urade pre nego dođu na profesionalno šminkanje, kako bi im make-up zaista bio savršen, i to me je inspirisalo za ova pravila jer, kao i u svemu u životu, ukoliko dobro uradimo osnove – sve ostalo je samo bonus 🙂

  1. Negujte kožu – pravilna hidratacija, piling, masaža da se umanje otoci i ne čačkanje lica mnogo doprinose jer će glatka i negovana koža izgledati NEUPOREDIVO bolje od kože koja nije negovana, a svaki eventualni problem na koži je lakše prekriti ako nije pretvoren u ranu.
  2. Uklanjanje svi dlačica i dobro oblikovane obrve – jer zaista šminka ne izgleda uredno ako toga nema, ma kako da ste vešti. Ukoliko nemate prirodno savršen oblik obrva, počupajte ih da budu makar približno onom obliku koji vam je idealan (pa čak i ako su tanke) jer ćete ih na taj način lakše korigovati olovkom ili senkom.
  3. Upoznavanje sa sopstvenim licem – dobro pogledajte lice u ogledalu i objektivno sagledajte šta je na njemu jako lepo kako biste to istakli, a šta vam se ne dopada i zbog čega da biste znali kako to da korigujete. Primera radi, nekada devojke imaju savršene oči i obrve, ali im se predeo usana ne dopada, ali kada preciznije pogledaju shvate da nisu usne kao takve problem nego da im se ne dopadaju bore smejalice koje idu od nosa do usana, te nepravedno zanemare čitavu regiju. Pogledajte detaljmo sopstveno lice i nemojte nepravedno zanemariti ili prešminkavati čitave regije zbog jedne stvari koja vam se ne dopada u toj regiji – pronažite koja je to stvar i nju ublažite a ostalo istaknite.
  4. Ne preterujte – vrlo često je manje zapravo više, posebno kada je puder u pitanju, ili pak prevelika količina boja na licu. Iako je odavno prevaziđeno pravilo da se ne naglašavaju oči i usne u isto vreme, potrudite se da bar neke delove lica ostavite prozračnim. Primera radi – ukoliko naglašavate oči i usne, ten tek ujednačite puderom i nijansirajte bronzerom i rumenilom, bez puno proizvoda i jakog konturisanja, ili ukoliko ozbiljnije konturišete lice i usne, onda oči osenčite u nekoj laganoj nijansi i naglasite samo trepavice.
  5. Odaberite prave proizvode – ne najskuplje, nego prave. Investirajte u stvari u koje vredi investirati, a sa ostalim eksperimentišite. Kada imate prave proizvode i alate, make-up ne samo da izgleda mnogo lepše, nego je i lakše njegovo nanošenje. Ako vam je potrebno malo inspiracije, potražite je u videu ovde 🙂