Došao je red i na detaljniji pregled svega što se nudi kada je anti-aging u pitanju – sa fokusom na najmodernije i najpopularnije injekcione procedure, budući da je ponuda ogromna i da je ta vrsta ulepšavanja sve popularnija, a da u isto vreme dame ne znaju puno o tome. Činjenica je da, ukoliko imate dobrog i iskusnog doktora, koji uz to ima i isti smisao za estetiku kao i vi i koristi najbolje materijale, ne morate mnogo znati već mu se prepustiti sa puno poverenja, ali nažalost, danas se ove vrste korekcija rade na mnogo mesta i izvode ih dobri i manje dobri doktori (čak negde i oni koji nisu doktori – vodite računa!) i zbog toga je dobro znati šta možete da očekujete. Svaka od ovih metoda sa sobom nosi i izvesne rizike – od crvenila, blagog otoka ili modrice, do ozbiljnijih komplikacija ukoliko je preparat nepravilno aplikovan ili neregistrovan. Zato, da bi vam podmlađivanje i ulepšavanje bili zaista lepo iskustvo, evo jednog objektivnog pregleda ponude 🙂

Procedure koje utiču na lepotu kože i deluju najviše preventivno na starenje ili na blago ublažavanje površinski vidljivih posledica

  1. PRP tretman – poznat I kao ‘vampirski tretman’ je prirodna metoda podmlađivanja kože faktorima rasta iz sopstvene krvne plazme. Koristi se deo plazme koja sadrži visoku koncetraciju trombocita sa prirodnim proteinima, koji su najbitniji u procesu zarastanja, regeneracije i revitalizacije tkiva i kože. Metoda podrazumeva uzimanje krvi iz vene koja se, nakon obrade, ubrizgava nazad u lice – u dublje slojeve i površinski, a preporuka je da se uradi tri tretmana sa razmakom od par nedelja za efekat regeneracije, blagog vraćanja tonusa i glatkije strukture kože.
  2. Mezoterapija lica – kombinacija vitamina, minerala, amino-kiselina, hijalurona i ostalih aktivnih sastojaka koji utiču na dubinsku hidrataciju i negu. Radi se površinskim bockanjem i ubrizgavanjem koktela u površnije slojeve kože, koji nakon par minuta držanja ostaje na koži tokom cele noći u ujutru se nastavlja sa aktivnostima. Ne zahteva nikakav oporavak i može biti prisutno samo površinsko crvenilo prvih par sati. Takođe se rade 3 tretmana sa razmakom od par nedelja i utiče na dubinsku ishranu kože, vraćanje sjaja i ublažavanje površinskih borica zahvaljujući svom hranljivom dejstvu.

Procedure koje utiču na vraćanje volumena i jedrine, kao i rekonturiranje lica – na nivou kosti i masti:

  1. Hijaluronski fileri – trenutno najpopularnija injekciona metoda koja omogućava nadoknadu volumena kosti, masti, preoblikovanje kontura lica, dodavanje volumena usnama i jagodicama i može se koristiti i za fine linije i bore. Najnoviji pristup korekciji hijaluronom podrazumeva delovanje na nivou uzroka starenja u skladu sa procesom starenja (gubitak volumena kosti, masti – pogledajte više o tome OVDE ). Hijaluronski fileri dolaze u različitim gustinama za različite namene i mogu se koristiti kako za ozbiljno preoblikovanje, tako i za davanje hidriranijeg, jedrijeg izgleda licu i zahvaljujući njihovom predividivom delovanju i teksturi ne morate brinuti o tome da rezultat može izgledati veštački, posebno ako ga radi iskusan i obučen doktor. Najkvalitetniji fileri poput Juvederm-a imaju u sebi i lidokain – anestetik, koji čini proceduru bezbolnom, posebno kada se kombinuje sa anestezijom u kremi. Možete očekivati modrice, otok, prolazno otvrdnuće mesta gde je aplikovan filer, a smatra se da posle 2-3 nedelje pokazuje svoj konačni rezultat. U zavisnosti od vrste hijalurona – njegove gustine i mesta aplikovanja, zavisi i njegovo trajanje: od par meseci do 2 godine. Hijaluronom se mogu tretirati svi delovi lica, kao i bore na vratu, dekolteu i šakama, uključujući i podočnjake, osim predela između obrva
  2. Ellanse stimulator kolagena – deluje dvojako; kao filer, dajući momentalni efekat punoće i jedrine i sa produženim dejstvomsnažim podsticanjem stvaranja novog kolagena i očvršćavanje kože i tonusa iznutra. Koristi se pre svega za vraćanje jedrine i tonusa koži, ali i za poboljšanje njene teksture iznutra. Dolazi u 4 vrste u zavisnosti od trajanja efekta, od 1 do 4 godine od čega zavisi i cena. Pored mogućeg otoka, modrica i crvenila u prvih par dana, možete i očekivati pad volumena posle 3. nedelje u trajanju od otprilike 2 nedelje nakon čega kreće da deluje efekat kolagena i Ellanse ispoljava svoj puni efekat.

Korekcija tonusa kože i efekat liftinga

  1. Silhouette Soft lifting niti – iznutra pružaju potporu, aktiviraju proizvodnju kolagenskih vlakana i podižu tonus kože i tkiva. Koriste se za lifting središnjeg i donjeg dela licaobrva i vrata i mogu se kombinovati sa ostalim tehnikama podmlađivanja – filerima, botulinomskim toksinom, sopstvenom mašću. Nakon delovanja injekcija lokalnog anestetika na mestu ulaza i izlaza, niti se uvode ispod kože i zatežu na željenu poziciju – pacijent takođe učestvuje u procesu 🙂 Pored otoka i modrica, u prvih par dana moguća je i hiperkorekcija – povećana zategnutost, kao i osećaj zatezanja koji zahteva da pacijent ne pravi suviše nagle mimične pokrete. Pun efekat vidljiv je posle par nedelja i traje do 2 godine, a posebnu efikasnost pokazuje u kombinaciji sa drugim metodama.
  2. 3D MEZO niti – popularna metoda neoperativnog zatezanja uz pomoć biorazgradivih niti u kome se one postavljaju u obliku mreže I deluju kao armatura koja iznutra pruža podršku koži I tkivu. Mogu se postavljati na različite dubine kože I svim pravcima, zbog čega su idealne za kreiranje jake ‘armaturne mreže’ u koži bez narušavanja glatkog izgleda kože I nabora i koriste se za lifting gornje, srednje I donje trećine lica uz uspešno kombinovanje sa drugim tehnikama podmlađivanja. Za razliku od lifting niti, efekat im je nešto kraći i manje primetan te mogu biti dobro rešenje za početni pad tonusa i zaustavljanje daljeg napredovanja starenja.

Smanjenje mimičnih bora – preventivno i korektivno

BOTOX – botulinski toksin tipa A – koji se ubrizgava direktno u mišić odgovoran za određene mimične pokrete koji dovode do stvaranja bora i blokira nervne impulse koji dovode do pokreta odgovornih za stvaranje bora. Ovo ne znači da mimika u potpunosti nestaje, već da se smanjuje amplituda kretanja mišića kako se ne bi na istom mestu konstantno stvarao nabor. Uglavnom se koristi za korekcije bora gornje trećine lica, iako pokazuje efikasnost i u sprečavanju nabiranja brade pri mimici i umanjenju vidljivosti desni pri širokom osmehu. Mana ove procedure je što efekat traje svega par meseci te ga je potrebno ponavljati redovno za maksimalan efekat, koji žene opisuju da izgleda kao da su se dobro odmorile i da su raspoložene. Više o samoj proceduri i demonstraciju možete videti OVDE  a ja sam nekoliko dragih osoba vodila da rade ovu proceduru upravo kod njega i prezadovoljne su efektom 🙂

Kombinovane procedure za maskimalan efekat

  1. Plazmalifting – metoda koja kombinuje mezo niti sa PRP-ijem čime se postiže trajniji efekat zatezanja i koža se iznutra regeneriše. Mezo niti se primenjuju na gornjoj, srednjoj i donjoj trećini lica i vratu i kao rezultat daju čvršći tonus i jedriji izgled, uz poboljšanu teksturu kože.

       2. Cellular Matrix – kombinacija PRP-ija i hijaluronske kiseline koja daje momentalni efekat u pogledu jedrine i hidratacije i produženi efekat postepenim delovanjem faktora rasta iz krvne plazme. Hijaluronska kiselina, sa svojom osobinom snažnog privlačenja i vezivanja vode, deluje na povećanje volumena i jedrine lica, dok faktori rasta pospešuju regeneraciju iznutra.

       3. VS System podmlađivanja, kreiran od strane dr Stojiljkovića, nacionalnog i internacionalnog trenera za sve gore navedene metode, podrazumeva detaljnu analizu lica i potreba pacijenta i pravljenje individualnog plana i kombinacije postojećih procedura kako bi se postigao maskimalan efekat u skladu sa trenutnim stanjem i procesom starenja, kombinujući neke od navedenih procedura prema redosledu prioriteta samog procesa starenja lica. Često podrazumeva korekciju iz nekoliko etapa kako bi se postigao odličan efekat uz zadržavanje prirodnosti lica.

Iako svakaka od ovih tehnika ima određene benefite i daje dobre rezultata, ono što će odrediti da li ćete imati dobar rezultat je pre svega dobro postavljena indikacija za rad, a zatim i dobro primenjena procedura od strane iskusnog i obučenog doktora. Polazna osnova svake korekcije je odabir dobrog doktora i detaljan pregled uz vaše iskreno iznošenje svega što vam smeta na licu. Tek sa ovim parametrima doktor može praviti plan rada i odrediti cenu tretmana – zato su konsultacije zlata vredne 🙂 Takođe, izuzetno bitna stvar je da sa doktorom iskreno porazgovarate o zdravstvenm stanju, terapiji koju pijete i prethodnim korekcijama kako biste rizike sveli na minimum. 

I imajte u vidu onu staru: „Bolje sprečiti nego lečiti“ 🙂 Slično je i sa starenjem – ako se sa tretmanima i brigom krene na vreme, sprečava se vidljivost posledica starenja i usporava sam proces, što uvek daje bolji rezultat nego sama korekcija već nastale štete.