Ooookkkk, verujem da ćete se sad svi zapitati kakve veze imaju čišćenje i organizacija sa inspiracijom, a kamoli sa lepotom, ali me je današnji početak dana naveo da započnem ovu kategoriju i to baš ovom temom!

Od kad sam bila mala za mene je nedelja bila dan pripreme za naredne radne dane: pakovanje torbe za školu, sređivanje sobe, sređivanje sebe, određivanja idealne garderobe i tako dalje… I nekako, tada, ponedeljak i jutra nikad nisu kretala haotično jer je sve bilo spremno. Nikad nisam bila neadekvatno obučena, nikad u žurbi, nikad preterano umorna. A onda se negde na fakultetu to promenilo sa drugačijim ritmom života i sa napuštanjem nekih uobičajenih navika i rutina koje su unosile red u život i tako, pomalo haotično, trajalo sve do skoro dok nisam shvatila koliko zapravo dobra organizacija utiče NE SAMO NA SLOBODNO VREME, VEĆ I NA LEPOTU, INSPIRACIJU I SREĆU. Zapravo, spremna sam da tvrdim da mi danas čista i uredna kuća, organizovane stvari i sve na mestu, povećavaju nivo sreće i radosti u životu neizmerno, a da buđenje i početak dana u savršeno sređenoj kući sa svim organizovanim baš po meri, podižu motivaciju na 100%. O tome koliko se lakše i lepše sređujem kada mi vlada red u ormanu i kozmetičkom stočiću i da ne pričam 🙂

Zašto? Jednostavno, evo par stvari kao dokaz:

  1. Organizovana garderoba, uvek sređene cipele, šminka i nakit poređani po kategorijama olakšavaju snalaženje, pravljenje novih kombinacija i podstiču da se pozabavite više svojim izgledom, jer prosto mame da iskoristite šta imate.
  2. Uredna kuća i soba u kojoj je sve na mestu predstavljaju vašu oazu i unose mir, bilo da čitate, radite ili provodite vreme u nezi ili odmoru.
  3.  Uvek je lepše i bolji je osećaj kada doterani izađete iz sređene kuće i kada sve to bude na vreme jer ste ga organizovali, a ne radili u poslednji čas.

I odmah da budem iskrena – nije baš da je ovako 100% vremena. Dovoljno često nije tako da uvidim koliko mi više prija kada je tako pa da se vratim na pravi kolosek i promenim pristup u organizaciji ako stari ne valja 🙂 Imam samo par oprobanih saveta koji daju rezultate da biste se što više držali ovoga i osetili prednosti, posebno kada je u pitanju ono što vam treba da budete lepe svakog dana:

  1. Organizujte sve u posebne kategorije kada je šminka u pitanju: nabavite one make-up organizer-e ili prosto iskoristite razne činijice i teglice u tu namenu, ali razdvojte šminku za ten, za oči, karmine i sjajeve, četkice za lice i četkice za oči. Pobacajte sve što vam ne treba, ne valja ili mu je istekao rok. Stavite tufere i štapiće za uši na dohvat ruke.
  2. Poređajte nakit takođe po kategorijama, ali tako da stoji negde vidljivo, posebno ako ste od onih koje vole da kupuju ali se posle ne sete da nose 🙂 Nije loše ukoliko je tu negde blizu šminke da vas asocira da dok se šminkate bacite pogled šta bi upotpunilo izgled.
  3. Primenjujte pravilo 2 minuta – ako vam treba manje od 2 minuta da sredite nešto ili vratite na mesto, uradite to odmah, da se ne bi gomilalo. To je zlatno pravilo uvek urednih stolova za šminkanje, garderobera i generalno kuća. Ovo je bio koncept koji kao tinejdžerka nisam razumela, kad mama kaže da se skloni odmah šta se nosilo jer treba minut, a kad se nagomila ceo dan, ali džaba je bilo tad 🙂
  4.  Sredite noćni stočić tako da na njemu stoje stvari potrebne za negu pred spavanje – krema za ruke i stopala, ulje za zanoktice, gumica za kosu ako je dugačka i smeta vam, kapi za oči ako nosite sočiva… Oni će pozivati sami da uradite šta je potrebno i što biste inače zaboravili možda.
  5. Organizujte zalihe u kupatilu – jer se često napravi haos od testera, delimično iskorišćenih proizvoda i slično. Pobacajte suvišno, iskoristite započeto i odlučite šta će ubuduće spadati u redovnu negu – da biste mogli da isplanirate i šta naredno kupujete, u šta treba investirati, a za šta je svejedno.
  6. Držite lepljivi roler za skidanje dlaka pored ulaznih vrata, da skinete dlačice ako imate ljubimca (ovo apsolutno ne pomaže 100% ali umanjuje problem :D)
  7. Radite stvari povezano – pospremite kuhinju dok provri kafa ili se istostira hleb, „zategnite“ dnevnu sobu dok mućkate vodicu za zube, operite kupatilo tik pre nego uskočite pod tuš i isperite ujedno kadu 🙂 Zvuči blesavo, ali ako se kućni poslovi spoje sa lepim ritualima i onim što svakako obavljate za lepotu, a pritom podele u manje poslove a ne rade isključivo kao veliko spremanje, prođu neopaženo a uvek ste lepe obe – i vi i kuća 🙂

Često se dešava da sve ovo primenjujete i onda par puta ne uradite, pa se nagomila i ponestane motivacije – znam, jasno mi je jer se to svima dešava, ali mislim da i tada postoji rešenje, bar ono koje mene inspiriše a to je da pročitam par stranica knjige sa tom temom (kao što je knjiga „The life-changing magic of tidyng“) ili neki od onih blogova za uređenje kuće koji me uvek inspirišu da sredim sve (ili poželim da renoviram :D), pa ako i ovaj tekst doživite kao podsetnik na istu stvar, onda počnite bar od šminke i nakita – videćete da će vas odmah sutradan inspirisati da se našminkate i doterate drugačije 🙂