Nekako imam utisak da, kada su devojke mlade, a posebno ukoliko prirodno imaju divnu kožu, ne mare mnogo oko toga šta rade sa njom, a da koža, na kraju, sve to nekako naplati.

Lično verujem da su najveće greške ovih par stvari koje su poređane nasumično, ne po težini prekršaja 🙂 :

  1. Nega isključivo Becutan/Pavlović/klasičnom Nivea kremom – što je moglo da prođe našim bakama, možda čak i mamama, zavisno od godišta, ali u modernom svetu i sa ovakvim tempom života, zagađenja, stresa… mislim da nije moguće. Prosto te kremice, iako divne, nemaju sve ono što je potrebno koži za oporavak i negu.
  2. Spavanje sa šminkom – ne toliko zbog same šminke koliko i zbog onoga što se tokom dana zadržalo i zalepilo na nju, pomešano sa znojem i prirodnom masnoćom lica. Jasno je da u takvoj situaciji koža ne može da diše i vrši svoj prirodni proces noćne regeneracije, i iako se možda neće odmah pobuniti – kad-tad hoće.
  3. Čačkanje i ceđenje – prosto jer, sve i da izimitirate sve što vaša kozmetičarka uradi – od otvaranja pora do sterilne iglice kojom napravite malu rupicu, vaš položaj ruku i pritisak nisu isti kao njeni kada radi na vašem licu. Rezultat može biti ranica ili naizgled očišćena pora, ali površinski, dok se ostatak samo povlači u dublje slojeve i posle izvesnog vremena vraća kao veći problem.
  4. Solarijum i gorenje na Suncu – ne zahteva posebno objašnjenje, ali je dokazano da ne samo da višestruko povećava rizik od dobijanja raka kože, već uzrokuje i estetske promene poput pojave mladeža i ubrzanog starenja kože.
  5. Dehidratacija ili nedovoljno tečnosti – uzrok su u velikoj meri intenziviranju posledica starenja iz mnogo razloga: naš organizam je sačinjen od vode i tečnost je neophodna svim ćelijama, ali takođe i pomaže u ispiranju organizma i oslobađanju od slobodnih radikala. Ukoliko vam je koža suva, a niste u menopauzi ili predmenopauzi, proverite vaše navike u hidrataciji iznutra i spolja – sva je prilika da je ona samo dehidrirana.
  6. Pušenje – retko kada ćete videti višegodišnjeg pušača, posebno ženskog, kome se to ne vidi na licu nimalo. Ukoliko baš ne možete da prestanete, onda se svakako potrudite da smanjite i nezdrav uticaj kompenzujete zdravijim navikama – dodatnim vitaminima, vodom, fizičkom aktivnošću napolju.
  7. Prejaka mimika – posebno mršćenje i čuđenje, korišćena tokom celog života neminovno produbljuje i potencira stvaranje bora na tim mestima. Potrudite se da vežbate smanjenje ovih aktivnosti, a ukoliko su vam one jako naglašene i smeta vam način na koji utiču na vašu kožu, rešenje može biti Botox koji smanjuje aktivnost tih mišića, a samim tim i vidljivost i produbljivanje bore, te uz primenu nekoliko puta zaredom u preporučenim vremenskim razmacima, može pomoći upravo u otklanjanju te navike. Izuzetno važna stvar kod ove korekcije je da je primenjuje sertifikovan i iskusan lekar koji koristi registrovan preparat.