Časopisi i blogovi nas zasipaju gomilom informacija, ideja i saveta šta uraditi za savršen ten, a ja lično verujem da bismo poludeli kada bismo baš sve pratili i da je zapravo par navika ključno za lepu kožu 🙂

 1. Nega iznutra – dovoljna količina vode i tečnosti, hrana bogata vitaminima i antioksidantima, izbegavanje cigareta i alkohola i možda mala pomoć suplemenata. Znam da nam je svima najteži ovaj deo jer zahteva razmišljanje o svemu i trud, pa i neka odricanja, ali istina je jednostavna – nema te kreme koja može da nadoknadi lošu brigu o sebi.
  Ono što sam primetila da definitivno daje rezultate je topla voda sa limunom ujutru pre svega i boravak na vazduhu.
 2. Dovoljno sna – i to onoliko koliko je vama dovoljno, jer to varira od osobe do osobe. Ali ne bilo kakvog sna – već noćnog, u normalno vreme, u hladnijoj prostoriji, na finom jastuku 🙂
  Dodala bih još i – nakon adekvatne pripreme za spavanje, jer sam primetila da kada se uveče lepo spremim sa krevet, sa sve toplim tušem, kremom za telo, čajem i čitanjem umesto gledanjem u telefon, da se neuporedivo lepše odmorim.
 3. Adekvatna nega – ona koja je u skladu sa vašim potrebama, godinama i stilom života. Možete je pronaći sami (tu su odlični saveznici mini testeri koje možete potražiti u parfimerijama i boljim apotekama), dobiti kao preporuku od kozmetičara ili dermatologa ili u specijalizovanim radnjama koje nezi pristupaju kao posebnoj filozofiji i koji su obučeni da vam pronađu idealne proizvode, poput Khiel’s Brenda kog nažalost nema kod nas.
  Verujem da je nega bolja što je jednostavnija – fora je u doslednosti i podršci koži da obavlja svoje prirodne procese, ne u komplikovanim procesima.
 4. Masaža i posebna nega – jer je nekad koži potrebna dodatna podrška, nakon dugih radnih dana, boravka u zatvorenom, smena sezona… Nedeljni piling, maske za čišćenje i dubinsku negu, redovna masaža lica koja podstiče cirkulaciju i smanjuje otoke, hrane i neguju kožu na višem nivou od onog što radimo svakodnevno, PROVERENO daje rezultate 🙂
  Kako da napravite masažu i detox lica možete pogledati OVDE
 5. Izbegavanje sunčanja – nešto što devojkama najteže pada ali je definitivno tačno da žene koje se ne sunčaju puno, ili bar ne posle 10h ujutru i pre 17h popodne, imaju duže mladu kožu. O solarijumu neću pisati – verujem da SVAKO dosad već zna koliko je samo jedan odlazak štetan, tako da ako spadate u one koji još uvek ignorišu upozorenja, molim vas nemojte više.
 6. Pravovremeni anti-aging – jer svako doba ima tretmane koji su idealni za njega, u zavisnosti od genetike osobe, procesa starenja ali i primene pretodne 4 navike. On može biti u vidu seruma, masaža i posebnih maski, preko mezoterapije i PRP tretmana, do filera i Botox-a u cilju sprečavanja starenja ali i otklanjanja posledica.
  Za sada sam imala prilike da isprobam samo masaže i posebne maske za negu, kao i PRP – faktore rasta iz krvne plazme koji podstiču regeneraciju kože i čine je zdravijom, otpornijom i jedrijom,  i to samo jedan od preporučena 3 tretmana u nizu, ali mi je zaista koža bila divna posle.
  Kada dođe vreme za radikalnije mere – o tome naknadno 🙂

 

Verujem, zapravo, da je suština da radite ono što je vama blisko i šta vi verujete da pomaže, šta je u skladu sa vama.

Neke devojke i žene izuzetno vode računa o ishrani, bave se jogom i mažu samo klasične hidrantne kreme na biljnoj bazi, a neke koriste 10 različitih proizvoda u dnevnoj rutini i koriste Botox od pojave prvih znakova starenja. I oba su OK, dok god vas usrećuju i dok god su sa merom kako bi zdravlje vas i vaše kože ostalo na prvom mestu 🙂