Znate ono kada vidite neku ženu, vidite da je lepa ali nešto vam ne štima i smeta vam, pa u glavi zamišljate kako bi bilo bolje kad bi obrve samo malo drugačije sredila 🙂 Ne znam da li se to dešava vama ali meni se često desi da vidim nekog i pomislim – vauu, koliko bi ova žena još mlađe izgledala samo da uradi ovo 🙂

E pa, evo tih poteza u šminkanju koji čine da žene deluju starije, ali i saveti za podmlađivanje šminkom.

  1. Pretanke obrve – žene iz želje da im oko deluje otvorenije i kapak manje natkriven, često očupkaju obrve previsoko. Takođe, pretanke obrve mogu nastati i kao posledica prevelikog čupanja u mladosti a kod određenog broja žena one se starenjem svakako proređuju. Što su obrve tanje i više podignute, zapravo više naglašavaju spuštenost kapaka i čine da oko deluje sitnije (ovo naravno ne znači da ih ne treba čupati uopšte :D) Kako bi se korigovale obrve tako da daju mekoću licu, potrebno je popuniiti ih svetlijom senkom koja će dati taj mekši efekat senke i punijeg izgleda. Važno je pre toga odrediti dobar oblik, vodeću se starim pravilom uglova na obrvama ili prepuštanjem profesionalcu.
  2. Pogrešne visine i mesta za konture – ovo ne možete ni da zamislite koliko menja celokupan izgled. Ukoliko su bronzer i rumenilo postavljeni previše nisko, celo lice “padne”, a ukoliko senka ode prenisko čitav kapak deluje spuštenije i umornije. Dobar trik za ove stvari je da opipate vrh jagodice – kost i da tačno na to mesto nanesete rumenilo kružnim pokretima ka gore, a da bronzer naneste tik ispod njega sa pokretima ka nosu, ne usnama i duž ivice vilice za jasniju crtu ukoliko postoji pad tonusa. Nakon nanošenja senke, prosto četkicom sa korektorom predjite od nastavka donjeg kapka na gore i očistite sve što je palo ispod linije kuda bi se linija donjeg kapka nastavila kada bi produžila ka kosi.
  3. Zanemarivanje moći korektora – i to onog tečnog, blistavog koji kada se nanese u udubljenje podočnjaka, nazolabijalnih bora, linijica u spoljnim uglovima usana i dobro utapka, čini te linije vizuelno plićim a vaše lice automatski mlađim. Ne preskačite korektor jer on zaista puno doprinosi lepoti – žene koje imaju ujednačen ten, čak i kada imaju borice, deluju uvek mlađe.

Pogrešna ili nikakva šminka na usnama – pune usne su svakako simbol mladosti i senzualnosti a ono gde žene najčešće greše je da ih ili potpuno pogrešno šminkaju (sa previše izraženom olovkom ili u lošoj boji) ili ostav potpuno bez šminke. Ukoliko želite da podmladite celu regiju usana, potrebno je par jednostavnih koraka koji vam mogu pomoći u tome, a pronaći ćete ih OVDE.